Perfumy z paczulą

Paczula (Pogostemon) jest wieloletnią byliną lub półkrzewem z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Zazwyczaj osiąga ona do 1 m wysokości. Liście paczuli umieszczone na włochatych łodyżkach są brzegiem ząbkowane i przybierają kształt jajowato-trójkątny. Kwiaty są nieduże, rzadko osadzone, najczęściej zebrane w nibyokółkach o barwie białej lub biało-różowej, posiadają intensywny zapach. Nazwa paczula (Pogestomn patchouli) wywodzi się z języka tamilskiego, od słów patchai (zielony) i ellai (liść).

Paczula pochodzi z terenów Azji Południowo-Wschodniej, głównie porasta wyspy Indonezji. Uprawiana jest w wielu krajach tropikalnych m.in.: w Malezji, Indiach, Tajlandii, Chinach, na Karaibach, na Madagaskarze i w Brazylii.

Paczula należy do roślin wszechstronnie wykorzystywanych. Na bliskim wschodzie suszone liście paczuli stosowano do perfumowania tkanin w celu ochrony przed molami. Roślina ta, używana była także w saszetkach do ochrony przed pluskwami. W niektórych krajach do dziś bywa stosowana jako antidotum na ukąszenia węży i jako środek odstraszający owady. Paczula uważana była za silny afrodyzjak, stąd też perfumowano nią bieliznę. W latach 60 i 70 używany był przez hipisów do pielęgnacji dredów oraz tłumienia zapachu palonej marihuany. Stosowano ją podczas amerykańskich demonstracji przeciwko wojnie.

Olejek paczulowy pozyskiwany jest w procesie destylacji parą wodną z suszonymi liśćmi rośliny. Posiada on barwę brązową i przybiera formę gęstej cieczy, o ziemistym i dymnym zapachu. Obecnie stosowany w aromaterapii ma silne działanie uspokajające i przeciwlękowe - redukuje stres i pozwala na pełne uspokojenie organizmu. Roślina posiada właściwości przeciwdepresyjne, antyseptyczne oraz pobudzające seksualnie. Wzmaga libido poprzez odświeżający wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Rzekomo w małych dawkach działa uspokajająco, zaś w dużych pobudzająco.

Paczula ma również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W przemyśle perfumeryjnym olejek paczulowy powszechnie stosowany jest jako utrwalacz zapachów, przy czym zwiększa on percepcję innych nut. Z źródeł wynika, że jest on składnikiem w około jednej trzeciej zapachów dostępnych na rynku. W kosmetykach przede wszystkim ma działanie regenerujące tkanki. Działa leczniczo na szorstką, popękaną skórę oraz podrażnienia, wskazany dla cery tłustej ze skłonnością do trądziku. Ponadto bardzo dobrze działa na blizny i rozstępy.

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 2, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!