Pielęgnacja olejami roślinnymi część I

Pielęgnacja olejami roślinnymi część I Utworzone przez vectorpouch - pl.freepik.com

Oleje roślinne otrzymywane są w wyniku tłoczenia różnych części roślin (nasion, pestek, owoców). Wykazują właściwości hydrofobowe, dzięki czemu są bardzo dobrze tolerowane przez skórę. Dodatkowo są nośnikiem substancji aktywnych, np. witamin czy NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Każdy olej, w zależności od gatunku rośliny oraz części, z której został pozyskany, posiada wyjątkowy kolor, zapach oraz pozostawia na skórze inne odczucie. Oleje kosmetyczne możemy podzielić na trzy podstawowe grupy:

  • oleje nieschnące
  • oleje półschnące
  • oleje schnące

Oleje nieschnące posiadają ciężką, wolno wchłaniającą się konsystencję. Mogą pozostawiać tłustą warstwę, przez co zdarza się, że wykazują działanie komedogenne (zapychające). Są polecanie do pielęgnacji skóry suchej i dojrzałej, wymagającej dogłębnego nawilżenia. Do grupy olejów nieschnących zaliczamy m.in.:

  • olej makadamia
  • olej z awokado
  • olej kokosowy
  • oliwa z oliwek

Olej makadamia (INCI: Macadamia (Macadamia ternifolia) Seed Oil)

Otrzymywany w wyniku tłoczenia orzeszków makadamia. Ma jasnożółty lub bursztynowy kolor oraz charakterystyczny orzechowy zapach. Polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej, podrażnionej, a także do suchych i łamliwych włosów. Bardzo dobrze się wchłania, przenika w głębsze warstwy skóry, w których wykazuje działanie regenerujące. Posiada właściwości nawilżające, zmiękczające oraz wygładzające, sprawiając że skóra staje się gładka i miękka w dotyku. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe oraz jest dobrym antyoksydantem (usuwa nadmiar wolnych rodników), dzięki czemu opóźnia procesy starzenia skóry. Dodatkowo chroni ją przed negatywnym wpływem promieniowania UV. Posiada również właściwości antybakteryjne, zmniejsza widoczność przebarwień i blizn, a także stymuluje krążenie krwi, w wyniku czego wspomaga walkę z cellulitem. Stosowany na włosy, chroni je przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Ponadto nałożony przed farbowaniem zwiększa intensywność koloru. Dodatkowo doskonale wzmacnia paznokcie oraz zmiękcza skórki.

Olej z awokado (INCI: Persea Gratissima (Avocado) Oil)

Otrzymywany jest w wyniku tłoczenia miąższu dojrzałego owocu awokado tzw. smaczliwki. Olej niepoddany rafinacji ma ciemną zielono-brunatną barwę i smak przypominający masło i migdały. Natomiast olej rafinowany jest dużo jaśniejszy, o słabiej wyczuwalnym smaku i zapachu. Polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej. Wykazuje działanie nawilżające i regenerujące, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, a także tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka. Jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, posiada silne działanie anti-aging, spłyca istniejące zmarszczki. Ponadto niweluje przebarwienia oraz chroni skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV. Dodatkowo doskonale odżywia i regeneruje włosy o średniej i wysokiej porowatości. Wzmacnia cebulki i hamuje wypadanie włosów, a także dba o końcówki, zapobiegając ich rozdwajaniu.

Olej kokosowy (INCI: Cocos Nucifera Oil)

Otrzymywany jest z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej tzw. kopry. Polecany jest do pielęgnacji skóry suchej i trądzikowej. Doskonale nawilża, odżywia, zmiękcza i wygładza skórę. Olej kokosowy tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka. Stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka. Dodatkowo łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia skóry. Doskonale odżywia i nawilża włosy, poprawiając ich kondycję, a także zwiększa ich objętość. Ponadto nawilża i zmiękcza skórki wokół paznokci.

Oliwa z oliwek (INCI: Olea Europaea (Olive) Oil)

Polecana jest do pielęgnacji cery normalnej, suchej, wrażliwej oraz atopowej. Zawiera naturalne antyoksydanty, dzięki czemu usuwa wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia skóry. Doskonale wzmacnia naturalną barierę lipidową naskórka, redukuje szorstkość, chroni przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV, a także koi podrażnienia i zaczerwienienia. Ponadto doskonale nawilża, odżywia i regeneruje włosy, a także pielęgnuje i łagodzi podrażnioną skórę głowy. Dodatkowo wspomaga leczenie łupieżu.

Poniżej przedstawionych jest kilka produktów kosmetycznych zawierających w składzie oleje nieschnące:

Pielęgnacja olejami roślinnymi część I

Mamy nadzieję, że nasz artykuł przybliżył Wam nieco temat olejów nieschnących. W kolejnych artykułach przedstawimy właściwości pozostałych dwóch grup olejów (półschnących i schnących).

Piątek, 20 listopada 2020

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz zarezerwować pseudonim i mieć awatar?
Utwórz profil publiczny Dolce.pl!

Mogą Cię zainteresować

Kolekcja Guerlain Aqua Allegoria

Aqua Allegoria to niezwykła i najbardziej popularna kolekcja zapachów od marki Guerlain. Zielona trawa, płatki kwiatów, drzewa i ich owoce dojrzewające w blasku słońca, czyli spotkanie w rajskim ogrodzie. Takie doznanie zapewnia zbiór Aqua Allegoria, składający hołd naturze. Więc przywitaj wiosnę i daj się ponieść niezwykłej świeżości oraz otul się kwiatową zmysłowością, która będzie Ci towarzyszyć również w ciepłe, letnie dni.

Hallowenowy Kod Rabatowy 5%

Nadchodzi czas przebrań i teatralnego makeup'u - Halloween! Dzień, w którym nie tylko dzieci mogą świetnie się bawić w "cukierek albo psikus". Już dziś skorzystaj z kodu rabatowego i przygotuj się do swojej zabawy!