Perfumy z wetywerią

Wetyweria pachnąca (Vetiveria Zizanioides) zwana również khus, khas khas lub wetiwer jest byliną - wysoką, wieloletnią trawą pochodzącą z rodziny wiechlinowatych. Osiąga ona do 1,5 m wysokości. Wzniesione liście wetywerii są wąskie i wyprostowane, brzegiem szorstkie. Kwiatostan rośliny przybiera formę wiechy o długości 15 - 45 cm i posiada liczne kłoski w kolorze szaro-fioletowym o długości 4 - 6 mm. Korzenie wetywerii są grube i rozłożyste, niekiedy osiągają nawet do 2 - 4 m długości. Nie wszystkie odmiany wetywerii kwitną.

Wetyweria wywodzi się z półwyspu Indyjskiego i Cejlonu, gdzie do dnia dzisiejszego jest w dużych ilościach uprawiana, ale także występuje tam w stanie dzikim. Największe uprawy można również spotkać w Indonezji, Chinach, Japonii, Brazylii, na Haiti i wyspie Reunion.

Wetyweria znana i wykorzystywana w różnorodny sposób była już w starożytności. Hindusi z jej korzeni i liści wyrabiali kosze, ale także kurtyny i żaluzje, które chroniły przed słońcem, a oblane wodą uwalniały przyjemny, delikatny zapach, który działał odświeżająco i odstraszał owady. Ususzone korzenie idealnie nadawały się do aromatyzowania ubrań. Liście wetywerii były stosowane przez ludność wiejską do krycia dachów i ścian, pleciono z nich również maty, które posiadały działanie chłodzące w czasie największych upałów.

Wetywerię spotkać można było w magii i medycynie ludowej, była afrodyzjakiem. W rytuałach korzeń miał zdolność do zwiększenia środków finansowych i zapewnienia bezpieczeństwa. W medycynie zaś, ze świeżych korzeni i liści produkowane były pasty i soki, które miały m.in działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Używane były przy ukąszeniach, wrzodach, bólach głowy i zębów. Pasta z liści leczyła reumatyzm i zwichnięcia. Sok przydatny był w zwalczaniu robaczycy. Wywary i odwary stosowane były zewnętrznie jak i wewnętrznie. Pomagały przy zakażeniach dróg moczowych oraz posiadały działanie przeciwposożytnicze. Dziś wyciągi z wetywerii stosowane są w medycynie do rozszerzania naczyń krwionośnych.

Obecnie przemysłowe znaczenie ma korzeń rośliny, ponieważ w nim znajdują się cenne olejki. Olejek eteryczny otrzymywany jest metodą destylacji parą wodną suszonych i sproszkowanych korzeni traw wetywerii. Otrzymana ciecz ma barwę bursztynową lub ciemną czerwono-brązową oraz ziemisty, drzewno-dymny i słodki zapach. Wetyweria bardzo dobrze utrwala zapach i jest niezwykle cennym składnikiem najlepszych perfum. Nadaje korzenny aromat. Olejek stosowany w aromaterapii posiada działanie głęboko relaksujące i odprężające, niweluje stres i używany jest w leczeniu depresji. Olejek pomocny jest przy nadmiernym poceniu się, trądziku, regulacji aktywności gruczołów łojowych.

Absolut wetywerii bardzo często wchodzi w skład różnorodnych kosmetyków m.in: balsamów do ciała, kremów do twarzy, lotionów, mydeł czy maseczek. Kosmetyki zawierające wetywerię posiadają właściwości pielęgnujące skórę, najbardziej wskazane są dla cery dojrzałej, suchej i źle ukrwionej. Mają działanie przeciwzmarszczkowe i łagodzące podrażnienia. 

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 1, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!