Perfumy z lukrecją

Lukrecja (Glycyrrhiza) jest rośliną z rodziny bobowatych (Fabaceae Lindl), obejmuje ona ponad 20 gatunków. Najbardziej rozpowszechnioną jest Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra), która głównie występuje w południowej Europie i Azji.

Lukrecja jest zieloną rośliną o mocnym, zdrewniałym kłączu rosnącym do 1,5- 2 metrów długości. Posiada 9-17 liści o jajowatym kształcie i ostrym zakończeniu. Pojawiające się na przełomie czerwca-lipca kwiaty przypominające kwiaty grochu o jasnoliliowej, fioletowej niekiedy niebieskiej i czerwonej barwie zebrane są w groniaste kwiatostany umiejscowione w kątach liści. Owoce w kształcie strągów 3-6 nasienne. Korzeń posiada nieliczne rozgałęzienia. Kora w kolorze brunatnym lub szaro-brunatnym o podłużnych prążkowych wyżłobieniach. Rozłogi w kształcie walca posiadają 1-2 cm średnicy. Przekrój korzenia i rozłogi jest włóknisty i ziarnisty.

Korzeń lukrecji jest surowcem posiada żółtawą barwę i szorstką teksturze oraz słodki, lekko palący smak. W skład jego wchodzą flawonoidy, kumaryna, fitosterole, asparagina, a w śladowych ilościach związki lipidowe, cholina, betaina, kwasy organiczne, aminokwasy i sole mineralne. Podstawowymi składnikami lukrecji są saponiny oraz sole kwasu glicyryzynowego zwane glicyryzyną, która nadaje lukrecji charakterystycznego słodkiego smaku (jest 50 razy słodsza od cukru trzcinowego).

Lukrecja znana już była w XVIII wieku gdzie wykorzystywana była głównie w celach leczniczych. Przygotowywany z korzenia rośliny sok stosowano na przeziębienie i dolegliwości żołądka. Źródła wskazują że zapiski o niej znaleziono także w egipskich papirusach, a nawet w grobie Tutenchamona (1347–1339 p.n.e.).

W dzisiejszych czasach korzeń lukrecji znany jest głównie jako substancja słodząca w herbatach i cukierkach. Cukierki z lukrecją warto podawać dzieciom, ponieważ hamują rozwój próchnicy. Dzięki swoim wyjątkowym właściwością roślina ta ma również zastosowanie w medycynie. Korzeń lukrecji wykorzystywany jest do łagodzenia problemów żołądkowo-jelitowych. Ekstrakt z lukrecji przyspiesza regenerację błony śluzowej żołądka i pomaga przywrócić jego równowagę. Badania wykazują że hamuje bakterie Helicobacter pylori (będące przyczyną choroby wrzodowej) i może zapobiec ich wzrostowi w jelitach. Wykazuje działanie przeciwzapalne, używany w przypadku zatrucia pokarmowego lub zgagi. Pomocny w leczeniu zaburzeń układu oddechowego m.in. w nieżycie oskrzeli i gardła, w astmie, w suchym, uporczywym kaszlu oraz w zaflegmieniu górnych dróg oddechowych. Usuwa suchość oraz podrażnienie gardła, stosowana jest w przypadku chrypki, zapaleniu migdałów i dziąseł.

Korzeń lukrecji znajduje również szerokie zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Znaleźć ją można w szamponach, kremach, tonikach i żelach. Wykorzystywany jest także jako środek wspomagający leczenie zmian atopowych skóry oraz łuszczycy. Silne właściwości lukrecji wykazują działanie łagodzące podrażnienia i swędzenia. Produkty zawierające ekstrakt z lukrecji wykazują silne działanie antyoksydacyjne, redukują zmarszczki na twarzy i wokół oczu, wypełniając je od środka oraz skutecznie opóźnia powstawanie nowych. Zmniejsza obrzmienia pod oczami, łagodzi podrażnienia i objawy alergii skórnej.