Perfumy z cynamonem

Cynamon uważany jest za jedną z najstarszych przypraw świata. Pozyskiwany jest z wewnętrznej części kory cynamonowców. Cynamonowiec (Cinnamomum) jest rodzajem wiecznie zielonych roślin, należących do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Rodzaj ten obejmuje ok. 250 gatunków. Wszystkie odmiany cynamonowca zawierają gruczoły wypełnione olejkami eterycznymi, stąd wszystkie części rośliny wydają woń cynamonu.

W większości przedstawicielami cynamonowców są drzewa, rosnące do 10 m wysokości. Charakteryzujące się dużymi, podłużnymi i skórzastymi liśćmi, na których widoczne jest mocne żyłkowanie. Najpopularniejsze gatunki cynamonowców, z których pozyskiwana jest przyprawa to:

  • cynamonowiec cejloński (cinnamomum verum) - uważany jest za najszlachetniejszą odmianę cynamonu. Kora cynamonu cejlońskiego jest miękka, posiada jasną, złotobrązową barwę. Charakteryzuje się słodkim smakiem i aksamitnym, lekko korzennym aromatem. Cynamon tej odmiany zwija się po obu stronach kory, tworząc tzw. „dwururkę”. Cynamon cejloński jest trudno dostępny, można go spotkać tylko w ekskluzywnych sklepach. 

  • cynamonowiec chiński, wonny (cinnamomum cassia) - kora tej odmiany jest twardsza i wyraźnie ciemniejsza, podbarwiona na rdzawo lub czerwono. Cynamon chiński posiada bardziej pikantny aromat i lekko gorzkawy smak, określany jako smak mocno uprażonego ziarna kakao. Cynamon chiński jest skręcony w pojedyncze i gładkie laski.

Aromatyczna kora ściągana jest z drzew, średnio raz na dwa lata. Po rozdzieleniu jej na cienkie paski poddawana jest procesowi suszenia, podczas którego kora zwija się w charakterystyczne ruloniki. Cynamon spotykany jest w dwóch postaciach, w niewielkich i zwiniętych w rulonik kawałkach bądź utarty na proszek.

W dawnych czasach drzewa cynamonowca rosły wyłącznie na Cejlonie, czyli dzisiejszej Sri Lance. Obecnie uprawia się go także w innych krajach tropikalnych tj.: Wietnam, Madagaskar, Seszele czy Grenada. Natomiast największe uprawy cynamonowca wonnego występują głównie w południowych Chinach i Indonezji.

W starożytności cynamonowiec był rośliną poświęconą bogu miłości. Jego silny zapach, uważany był za mocny afrodyzjak. Cynamon wchodził w skład kadzideł i pachnideł. Znalazł zastosowanie też przy obrzędach religijnych i rytualnych, wchodząc w skład świętego olejku np. do namaszczania. W późniejszych czasach cynamon był ludowym lekiem stosowanym przeciwko przeziębieniom.

Obecnie cynamon używany jest przede wszystkim jako przyprawa. Dodaje smaku i aromatu daniom wytrawnym i słodkim, z ryżu, pieczonych jabłek czy wina grzanego. Wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów, często używany do szarlotek, ciast orzechowych, biszkoptów, kompotów z gruszek, herbaty, ponczu, piwa grzanego. Niewielkie ilości cynamonu wykorzystywane są do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.

Badania wykazały, że przyprawa ta posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ogranicza rozmnażanie drożdżaków w organizmie np. grzyba Candida, pomocny jest w zwalczaniu mdłości, nudności i wzdęć. Spożywanie niewielkiej ilości cynamonu dziennie może obniżyć poziom cukru, trójglicerydów i cholesterolu. Cynamon ma działanie oczyszczające, przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę nerek.

Olejek cynamonowy uzyskiwany jest w procesie destylacji części cynamonowca cejlońskiego z parą wodną. Wykorzystywane są liście, gałęzie i kora drzew. Uzyskany płyn posiada gęstą strukturę, słodkawo-korzenny smak oraz silny i ostry aromat. Posiada działanie antyseptyczne i antybakteryjne.

Olejek cynamonowy znajduje swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, przede wszystkim w celu aromatyzowania leków. Wykazano, że olejek ten posiada właściwości wybielające zęby. Stosowany jest w medycynie ajurwedyjskiej jako składnik produktów wybielających zęby. Dzięki właściwościom rozgrzewającym znalazł zastosowanie w preparatach przeciwreumatycznych.

W przemyśle kosmetycznym jest popularnym składnikiem kompozycji perfum. Olejek stosowany jest jako środek pomocny w walce z cellulitem. Wykazuje działanie tonizujące, antybakteryjne, odżywcze. Pomaga walczyć z trądzikiem, uelastycznia i wygładza skórę. Aromat olejku cynamonowego powoduje odprężenie psychiczne i pobudza krążenie, jednocześnie podwyższa libido oraz wspomaga potencję seksualną.

Należy jednak pamiętać by cynamonu/olejku cynamonowego unikały osoby z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego oraz kobiety w ciąży. Nadmiar spożycia może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Cynamon zawiera szkodliwą dla zdrowia kumarynę, która spożywana w dużych ilościach może powodować uszkodzenia nerek lub wątroby. Najwięcej kumaryny znajduje się w cynamonie chińskim, najmniej w cynamonie cejlońskim.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz zarezerwować pseudonim i mieć awatar?
Utwórz profil publiczny Dolce.pl!