Perfumy z elemi

Elemi właściwe, zwane inaczej manilą, jest wonną, naturalną żywicą pozyskiwaną z drzewa tropikalnego kanarecznika, który zaliczany jest do drzew kanarkowych (Canarium) z rodziny osoczynowatych (Burseraceae). Elemi właściwe ma miękką, nieprzezroczystą, półstałą i lepką strukturę. Posiada cytrusowo-terpentynowy aromat.

Kanarecznik to wiecznie zielone drzewo osiągające do 30 m wysokości. Wyróżnianych jest ok. 90 gatunków, spośród których tylko nieliczne gatunki są drzewami żywicodajnymi. Najpopularniejszym jest kanarecznik zwyczajny (Canarium commune), wykorzystywany przede wszystkim jako źródło żywicy elemi, znany również ze względu na orzechy pili, bardzo pożywne, posiadające 15% białka i 75% tłuszczu, używane jako dodatek do potraw.

Kanarecznik rośnie głównie na Filipinach i Ameryce Środkowej. Żywicę elemi pozyskuje się z żywych drzew przez żywicowanie lub z pni i konarów ściętych drzew. Oprócz elemi właściwego, występują również: brazylijskie Caricari (pozyskiwane z żywicy drzewa Icica icariba), elemi jukatańskie (pozyskiwane z Amyris rumieri), meksykańskie Vera Cruz (pozyskiwane z Amyris elemifera).

Elemi wykorzystywane było już w starożytności, Egipcjanie używali go jako mazidła do balsamowania oraz jako kadzidło. Ze względu na właściwości antyseptyczne i wzmacniające, wspomaga leczenie ran, dlatego wchodziło w skład dawnych maści leczniczych. Dawniej było bardzo popularne i stosowane również w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym jako utrwalacz zapachów, obecnie zaprzestano stosowania, ze względu na możliwe działanie alergizujące. Zapach elemi jest słodki, świeży, z pieprzowo-korzenną nutą, delikatnie cytrynowo-żywiczny.

Olejek elemi pozyskiwany jest poprzez destylację parową z żywicy drzewa. Jego głównymi składnikami są m.in.: dipenten, alkohol seskwiterpenowy, elemicyna i terpinol. Olejek ten posiada kadzidłowo-korzenny zapach, jest miękki i nieco balsamiczny, o bladym kolorze. Posiada właściwości wzmacniające, odprężające i harmonizujące. Idealnie nadaje się do skóry dojrzałej. Olejek elemi posiada właściwości lecznicze, ma działanie przeciwbólowe, wykrztuśne. Może być stosowany w przypadku schorzeń układu oddechowego oraz łagodzi kaszel. Posiada kojący wpływ na mięśnie po wysiłku, stosuje się go na bóle mięśniowe i nerwobóle.

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 1, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!