Perfumy z kolendrą

Kolendra (Coriandrum) jest rodzajem jednorocznych roślin, należącym do rodziny selerowatych (Apiaceae). Jest rośliną o pokroju wzniesionym i rozgałęziającym się ku górze. Dorasta do 70 cm wysokości. Kwiaty kolendry są drobne, posiadają kolor biały lub bladoróżowy i zebrane są w kwiatostany typu baldach złożony. Kwitnienie zazwyczaj trwa do 4 tygodni. Owocem kolendry są kuliste, drobne, rozłupnie o średnicy ok. 3 - 5 mm. Niekiedy owoce rozpadają się na dwie niełupki, jednak każda z nich zdolna jest do kiełkowania. Młode owoce posiadają barwę zieloną, dojrzewając przybierają barwę słomkowobrunatną a po wysuszeniu zwykle mają kolor brązowy. Liście kolendry dzielimy na dolne i górne. Te pierwsze są pojedyncze, długoogonkowe i posiadają szerokie blaszki. Natomiast górne są podwójnie, a nawet niekiedy trzykrotnie pierzaste z wąskimi odcinkami (podobne do kopru). Korzeń kolendry jest cienki i słabo rozgałęziony. 

Z źródeł wynika, że kolendra wywodzi się z obszarów Morza Śródziemnego. W stanie dzikim można ją spotkać w Egipcie i Sudanie oraz na angielskich polach. Obecnie kolendra uprawiana jest na całym obszarze Europy, także w Polsce. Największe uprawy kolendry znajdują się w USA, Iranie i Indiach. Uprawianym gatunkiem jest kolendra siewna (coriandrum sativum). Spotyka się dwie odmiany: drobnoowocową i wielkoowocową. Obecnie uprawia się przede wszystkim kolendrę drobnoowocową, która jest bogatsza w olejek.

Kolendra jest jedną z najstarszych roślin, którą wykorzystywano wieki temu w kulinariach i lecznictwie. Informacje o leczniczych właściwościach kolendry, znaleziono już w egipskich papirusach. Znana była wśród starożytnych lekarzy, wykorzystywana m.in. przez Hipokratesa czy Pliniusza i stosowana w medycynie ludowej. Wierzono, że kolendra zapewnia nieśmiertelność i stosowano ją do sporządzania eliksirów miłosnych. Rzymianie używali kolendry również w celach gastronomicznych. Współcześnie kolendra znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie, w przemyśle gastronomicznym i kosmetycznym.

W kulinariach zastosowanie mają wszystkie części rośliny. Młode, świeże liście używane są do dipów, sosów, sałatek itd. Wspaniale komponują się z rybami i owocami morza. Liście pełnią również funkcję dekoracyjną serwowanych dań. Dość często stosowane są do złagodzenia ostrego smaku potraw. W postaci mielonej, kolendra znalazła zastosowanie w wielu przyprawach wszystkich kuchni świata. W szczególności znajdziemy ją w orientalnych mieszankach przyprawowych np.: curry, garam masala. Dojrzałe owoce wykorzystuje się do mięs, ryb, warzyw, używa się ich również przy marynowaniu grzybów. Posiadają one przyjemny zapach i korzenno-słodkawy smak. Suszone owoce najczęściej używane są do dań mięsnych i przy wypiekach ciast. Kolendra największą popularnością cieszy się w kuchni meksykańskiej, chińskiej i wietnamskiej.

Z uwagi na zawartość dużej ilości kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych, kolendra jest cenioną rośliną w lecznictwie. Roślina ta bogata jest również w witaminy z grupy B, witaminę C, karoten oraz flawonoidy. Zawiera minerały takie jak wapń, potas oraz sód. Dzięki właściwością wzmagających apetyt, kolendra stosowana jest jako element leczenia anoreksji, pobudza trawienie oraz posiada właściwości wiatropędne. Kolendra polecona jest przy chorobach przewodu pokarmowego, w schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Liście kolendry mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Owoce kolendry oczyszczają krew z zbędnych substancji, a olejki w nich zawarte zwalczają gorączkę. Nasiona w postaci kremu stosuje się w leczeniu owrzodzenia jamy ustnej.

Olejek eteryczny z kolendry pozyskiwany jest metoda destylacji z parą wodną. Posiada on bezbarwną lub jasnożółta barwę, przyjemny zapach i łagodny smak. Olejek eteryczny bogaty jest w linalol, geraniol, borneol, kamforę, felandren, cytral, cytronelol. Charakterystyczny zapach pluskiew zawdzięcza związkowi o nazwie tridecenal. Olejek wykazuje właściwości antybakteryjne, spazmolityczne oraz pobudzające wydzielanie żółci. Działa przeciwtrądzikowo i tonizująco.

Olejek kolendrowy jest ważnym składnikiem perfum, wód kosmetycznych, ale także likierów i niektórych wódek aromatycznych. Zarówno ekstrakt jak i olejek kolendrowy używane są do aromatyzowania ginu, whisky i tytoniu. Olejek wykorzystywany jest również do aromatyzowania mydeł, detergentów, płynów i past dezynfekcyjnych. Z tłuszczu nasion kolendry produkuje się niektóre środki piorące m.in. Kokosal.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!