Perfumy z jaśminem

Jaśmin (Jasminum) jest pnączem lub krzewem należącym do roślin z rodziny oliwkowatych (Oleaceae). Należy do niego ok. 400 gatunków, zdecydowana większość to rośliny będące pnączami, które posiadają zazwyczaj długość kilku metrów. Liście są pojedyncze lub pierzasto złożone (ich budowa zależy od gatunku). Kwiaty jaśminu o barwie białej, różowej lub żółtej zebrane są w grupy po kilka lub kilkanaście sztuk. Są drobne ale liczne ich średnica nie przekracza 2,5 cm, charakteryzują się słodkim zapachem. Owocem jaśminu są malutkie jagody, które nie zawiązują się w uprawach doniczkowych. Roślina jaśmin pochodzi z ciepłych obszarów Afryki, Azji i Australii.

Najczęściej spotykanymi gatunkami są:

  • Jaśmin lekarski, jaśmin prawdziwy (Jasminum officinale) - jest rozgałęzionym krzewem osiągającym do 4 m wysokości, posiadającym sprężyste pędy z pojedynczymi, naprzeciwległymi liśćmi. Kwiaty w kolorze białym, posiadają mocny i przyjemny zapach, skupione są w kępach. Pochodzi z obszaru rozciągającego się od Iranu do Chin. Występuje także w Europie jako gatunek zdziczały.
  • Jaśmin pachnący, jaśmin wielokwiatowy (Jasminum polyanthum) - jest rozgałęzionym pnączem o cienkich pędach, które w naturze mogą dorastać nawet do 6 m długości. Kwiatostan jaśminu wielokwiatowego złożony jest z licznych, gwiazdkowatych kwiatów o pięciu płatkach i średnicy około 2 cm, w pąkach jest o barwie różowej a wnętrze jest koloru białego. Pochodzi z Azji Wschodniej.
  • Jaśmin wielkolistny (Jasminum sambac) - jest zielonym pnączem o bardzo silnie pozwijanych pędach dorastających nawet do 5 metrów. Kwiaty są koloru białego i charakteryzują się przyjemnym zapachem. Zebrane są po kilkanaście sztuk w efektowne kwiatostany. Pochodzi z Indii.
  • Jaśmin nagokwiatowy (Jasminum nudiflorum) - jest pnączem o długich, wyprostowanych lub zwisających, czterokanciastych pędach. Liście ma drobne, owalne, ciemnozielone. Dorasta do wysokości ok. 3 m. Kwiaty rozmieszczone są pojedynczo, posiadają żółtą barwę.

Jaśmin wykorzystywany jest m.in.: w przemyśle perfumeryjnym, jako kwiat dekoracyjny, w medycynie niekonwencjonalnej oraz obrządkach religijnych. W Pakistanie i na Filipinach nosi miano kwiatu narodowego. W Tajlandii i Indiach jest symbolem miłości. Jaśmin używany jest do wyrobu herbatki jaśminowej która m.in: usuwa zmęczenie, koi ból głowy, obniża ciśnienie, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega zawałom serca, ułatwia przyswajanie pokarmów i ich trawienie, zawiera żelazo, potas, wapń i magnez. Kwiaty jaśminu wzmacniają układ limfatyczny i wspomagają leczenie różnych rodzajów raka, w tym raka piersi. Mają silne działanie wychładzające i uspokajające. Stosowane są przy wysokiej gorączce, pomocne są również przy tamowaniu krwawienia. Kąpiele z dodatkiem jaśminu zapobiegają nadmiernemu poceniu się i usuwają nieprzyjemny zapach ciała.

Olejek z jaśminu pozyskiwany jest z kwiatów rośliny metodą ekstrakcji, z użyciem eteru naftowego, lub metodą enfleurage (jest bardziej pracochłonna). Aromatyczny olejek z jaśminu jest wysoko ceniony, znany z właściwości relaksacyjnych oraz antydepresyjnych, wykorzystywany również jako afrodyzjak. Jest powszechnie używany w przemyśle do wyrobu perfum oraz kadzideł. Posiada ciepły, słodki i kwiatowy zapach. Stosowany jest w aromaterapii, zielarstwie i kosmetyce. Olejek jaśminowy działa kojąco na ośrodkowy i obwodowy układ nerwowy i pomaga organizmowi odpocząć. Pomaga zwalczyć stany depresyjne, łagodzi ból i wzmacnia potencję. Działa przeciwzapalnie w stanach zapalnych skóry, wzmacnia włókna kolagenowe, redukuje drobne zmarszczki i uszczelnia barierę lipidową skóry. Olejek jaśminowy ze względu na działanie wychładzające, łagodzi udar słoneczny.

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 1, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!