Zagęstniki

Zagęstniki

Zagęstniki to substancje, których zadaniem jest nadanie kosmetykom jednolitej struktury i odpowiedniej konsystencji. Dzięki nim krem nie jest zbyt rzadki, a szminka nie wylewa się z opakowania.

Poniżej omówione zostały przykładowe składniki zagęszczające:

Guma ksantanowa (INCI: Xanthan Gum)

Otrzymywana jest w wyniku fermentacji - poddania kukurydzianego cukru działaniu bakterii Xanthomonas campestris. Jest to składnik dodawany do fazy wodnej emulsji. Odporna jest na działanie enzymów, soli, zmiany pH oraz temperatury. Podczas produkcji kosmetyków pełni funkcję modyfikatora reologii, czyli wpływa na konsystencję preparatu -  zagęszcza go, zwiększa lepkość i plastyczność. Może również pełnić funkcję emulgatora. W preparatach kosmetycznych stężenie gumy może wynosić od 0,1% do 10%.

ZagęstnikiGumę ksantanową można znaleźć w:

  • kosmetykach posiadających żelową formułę
  • produktach do pielęgnacji twarzy (kremach, serach, peelingach itd.)
  • produktach do pielęgnacji ciała (balsamach, mleczkach)
  • żelach pod prysznic
  • szamponach
  • preparatach do stylizacji włosów
  • kosmetykach kolorowych (tusz do rzęs)
  • mleczkach, płynach ikremach do demakijażu.

Guma ksantanowa została uznana przez specjalne organizacje za substancję bezpieczną w kosmetykach. Nie wywołuje alergii oraz nie działa komedogennie. Dodatkowo nie ma przeciwwskazań do stosowania gumy ksantanowej w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Guma guar (INCI: Cyamopsis Tetragonoloba Gum)

Jest to substancja roślinna pozyskiwana z bielma roślin motylkowatych rosnących na terenie Indii i Pakistanu. Stosowana jest jako stabilizator emulsji - zapobiega rozwarstwianiu się produktów. Wpływa na wzrost lepkości i gęstości kosmetyków, a także stabilizuje pianę. Kosmetyki zawierające w składzie gumę guar tworzą na powierzchni skóry film, który doskonale wspomaga działanie kosmetyków nawilżających oraz chronią skórę przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych. W gumie guar znajduje się polisacharyd (galaktomannan), który jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz wykazuje właściwości antywirusowe, dzięki czemu chroni komórki skóry, zapewniając im dłuższą młodość.

Gumę guar można znaleźć w:

  • kosmetykach do włosów (szampony, odżywki, maski)
  • kremach
  • pastach do zębów
  • maściach

Celuloza i jej pochodne (INCI: Cellulose)

Celuloza jest naturalnym polisacharydem występującym w ścianach komórek roślin. Wpływa na wygląd i konsystencję kosmetyku (zmętnia zbyt klarowne masy kosmetyczne oraz wpływa na lepkość kosmetyku). Dodatkowo ułatwia aplikację i rozprowadzanie produktu kosmetycznego na skórze. Celuloza i jej pochodne może pełnić rolę wypełniacza oraz substancji spulchniającej. Pozostawia na skórze ochronną warstwę okluzyjną, która wpływa na wzrost nawilżenia w skórze.

Celulozę i jej pochodne najczęściej można znaleźć w preparatach takich jak:

  • kremy do twarzy
  • pasty do zębów
  • produkty do golenia
  • szampony
  • żele do mycia twarzy i ciała
  • kosmetyki do makijażu
  • emulsje do ciała
  • mleczka do demakijażu
  • maseczki do twarzy
  • kosmetyki do kąpieli
  • peelingi

Pochodne celulozy, które możemy znaleźć w kosmetykach:

  • Etyloceluloza (INCI: Ethylcellulose)
  • Metyloceluloza (INCI: Methycellulose)
  • Karboksymetyloceluloza (INCI: Carboxymethylcellulose)
  • Hydroksyetyloceluloza (INCI: Hydroxyethylcellulose)

Celuloza jest dobrze tolerowana przez skórę, nie działa komedogennie oraz nie powoduje podrażnień i alergii. Jest bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz w okresie karmienia piersią.

Zagęstniki

Karbomer (INCI:Carbomer)

Karbomer inaczej nazywany jest kwasem poliakrylowym. W produkcie kosmetycznym pełni funkcję modyfikatora reologii (wpływa na konsystencję preparatu), Jest to zagęstnik, który zagęszcza preparat w odpowiednim pH, a także ułatwia jego aplikację. Dodatkowo tworzy na aplikowanej powierzchni film ochronny.

Karbomery można znaleźć w:

  • kremach do twarzy i ciała o lekkiej konsystencji
  • preparatach myjących do twarzy
  • żelach pod prysznic
  • płynach do kąpieli
  • preparatach antyseptycznych i antybakteryjnych
  • produktach do makijażu
  • żelach i różnego rodzaju emulsjach

Karbomer w kosmetykach został uznany za substancję bezpieczną. Badania przeprowadzone na tym związku potwierdziły, że może on delikatnie podrażniać skórę lub oczy w wyższych stężeniach. Ze względu na okluzyjne działanie może być komedogeny i nie jest polecany dla cer dotkniętych problemami trądzikowymi.

Piątek, 8 października 2021

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz zarezerwować pseudonim i mieć awatar?
Utwórz profil publiczny Dolce.pl!

Mogą Cię zainteresować

Maseczki oczyszczające

Jesteś posiadaczką cery mieszanej lub tłustej? Jeśli tak to z pewnością artykuł okaże się dla Ciebie przydatny! Dzisiejszy blog będzie o maseczkach oczyszczających. Zapraszamy!

Sprawdź wyniki konkursu!

Nasza zabawa nadal trwa! Napisz opinie o produkcie lub komentarz na naszym blogu i wygraj bon na zakupy o wartości 100 zł! Co miesiąc losowanie nowego bonu. Do wrześniowego losowania zakwalifikowało się 19 wpisów! Sprawdźcie kto zwyciężył w tym miesiącu...