Humektanty

Humektanty Zdjęcie utworzone przez lookstudio - pl.freepik.com

Humektanty – to higroskopijne substancje nawilżające o strukturze pozwalającej na absorbowanie i wiązanie cząsteczek wody z otoczenia. Głównym zadaniem humektantów jest kumulowanie wilgoci w warstwie rogowej naskórka. Doskonale sprawdzą się w pielęgnacji skóry podrażnionej, łuszczącej się i spękanej. Najczęściej są stosowane w produktach do włosów (szampony, odżywki) i kosmetykach do pielęgnacji ciała (kremy, balsamy, mleczka). Niestety humektanty używane w pojedynkę mogą spowodować dyskomfort w postaci nadmiernego napięcia, ściągnięcia, czy suchości skóry i włosów. Do prawidłowego działania potrzebują składników, które ułatwiają penetracje i zatrzymywanie wody w naskórku - głównie emolientów i protein.

Wśród najbardziej popularnych humektantów możemy znaleźć:

Ekstrakt z aloesu (INCI: Aloe Vera Extract)

Otrzymywany jest z liści aloesu. Intensywnie pielęgnuje, nawilża i wygładza skórę, a także koi oraz łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Dodatkowo działa antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczo oraz przyspiesza gojenie się ran. Ekstrakt z aloesu wspiera funkcje fibroblastów (komórek skóry odpowiedzialnych za produkcję kolagenu i elastyny). Stosowany na włosy, wzmacnia je oraz stymuluje wzrost i zapobiega wypadaniu. Dzięki zdolności zatrzymywania wilgoci we włosach, sprawia że stają się nawilżone, zregenerowane i pełne blasku.

Miód (INCI: Mel Extract)

Podstawowy składnik pozyskiwany z ula. Rozróżnia się trzy podstawowe typy miodów: nektarowe, spadziowe oraz nektarowo-spadziowe. Głównymi składnikami miodu są: węglowodany, cukry proste (glukoza i fruktoza), białka (albuminy i globuliny), wolne aminokwasy, witaminy, mikroelementy, enzymy i kwasy organiczne. Wykazuje zdolność szybkiego wnikania w głąb skóry, dzięki czemu doskonale nawilża, odżywia, regeneruje i wygładza skórę, a także rozjaśnia przebarwienia oraz zmniejsza widoczność zmarszczek. Dodatkowo łagodzi podrażnienia, hamuje rogowacenie skóry, zapobiega powstawaniu wyprysków i przebarwień. Ponadto miód wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Pobudza metabolizm skóry, poprawia jej ukrwienie, uszczelnia ściany naczyń krwionośnych oraz działa antyoksydacyjnie.

Kwas hialuronowy (INCI: Hyaluronic Acid)

Jest to substancja naturalnie występująca w skórze człowieka pod postacią hialuronianu sodu. Może być stosowana przez osoby w każdym wieku i z każdym rodzajem skóry. Istnieją trzy rodzaje kwasu hialuronowego: ultramałocząsteczkowy, małocząsteczkowy i wielkocząsteczkowy. Im mniejsza masa cząsteczkowa kwasu tym wykazuje on lepszą zdolność przenikania przez barierę rogową naskórka. Intensywnie nawilża, napina i wygładza skórę, a także zapobiega utracie wody. Dodatkowo wzmacnia barierę ochronną skóry, zwiększa jej jędrność oraz pobudza produkcję włókien kolagenowych i elastyny. W kosmetykach często spotykany jest hialuronian sodu, ponieważ ma mniejszą cząsteczkę niż zwykły kwas, przez co lepiej przenika przez warstwę rogową naskórka, a co za tym idzie skuteczniej ją nawilża.

Mocznik (INCI: Urea)

Jest to humektant posiadający właściwości higroskopijne, dzięki czemu intensywnie nawilża skórę. Dodatkowo ją wygładza, zmiękcza, regeneruje i złuszcza, a także działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Mocznik zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, ułatwiając przenikanie składników w głąb skóry. Ponadto wzmacnia barierę ochronną skóry.

Gliceryna (INCI: Glycerin)

Jest to hydrofilowa substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu umożliwia transport składników w głąb skóry. Intensywnie nawilża, zmiękcza, natłuszcza i wygładza skórę, a także wiąże wilgoć na jej powierzchni. Dodatkowo łagodzi wysuszające działanie etanolu oraz wykazuje właściwości bakteriostatyczne. Gliceryna pozytywnie wpływa na konsystencję kosmetyków, gdyż zapobiega wysychaniu i krystalizacji poszczególnych składników.

Kwas mlekowym (INCI: Lactic Acid)

Występuje w organizmie człowieka, jest jednym ze składników naturalnego czynnika nawilżającego skóry. Pozyskiwany jest w procesie fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego. Idealnie sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej, a także jako składnik kosmetyków do higieny intymnej. Doskonale nawilża i poprawia elastyczność skóry, a także ją oczyszcza, delikatnie złuszcza oraz przywraca prawidłowe pH. Dodatkowo odblokowuje pory, łagodzi trądzik, blizny i stany zapalne. Kwas mlekowy wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry oraz wyrównuje jej koloryt.

D-pantenol (INCI: Panthenol)

Dla kosmetyki najważniejsza witamina z grupy B. Witamina B5 – kwas pantotenowy oraz Prowitamina B5 – D-pantenol (alkohol) są chętnie stosowane w kosmetykach do pielęgnacji skóry oraz włosów. Przyspiesza gojenie i łagodzi podrażnienia, a także nawilża i zmiękcza naskórek, poprawia jego strukturę oraz stymuluje powstawanie nabłonka. Dodatkowo prowitamina B5 wzmacnia bariery ochronne skóry. D-pantenol stosowany w preparatach do włosów doskonale je nawilża, regeneruje i pogrubia, a także ułatwia rozczesywanie oraz zmniejsza skłonność do rozdwajania końcówek.

Poniżej przedstawionych jest kilka produktów kosmetycznych zawierających w składzie opisane powyżej humektanty:

Humektanty

Mamy nadzieję, że artykuł przybliżył Wam nieco temat humektantów.

Piątek, 14 maja 2021

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz zarezerwować pseudonim i mieć awatar?
Utwórz profil publiczny Dolce.pl!

Mogą Cię zainteresować

Poznajcie kosmetyki marki Shy Deer!

Shy Deer to polska marka produkująca kosmetyki naturalne. Ich inspiracją jest las i natura, a słowa przewodnie brzmią – „Szukając bliskości natury”. Jeśli jesteście zaciekawieni rodziną Nieśmiałego Jelonka serdecznie zapraszamy do lektury.

Woski

Woski stanowią ważną grupę składników wykorzystywanych podczas produkcji preparatów kosmetycznych. Dlatego w dzisiejszym artykule poznamy definicję i podział wosków, a także omówimy właściwości wybranych składników.