Perfumy z ylang ylang

Ylang Ylang, Jagodlin wonny (Cananga odorata) jest gatunkiem tropikalnego drzewa należącego do rodziny flaszowcowatych (Annonaceae). Nazwa „Ylang Ylang” najprawdopodobniej pochodzi z Filipin i oznacza kwiat wszystkich kwiatów.

Drzewo jagodlina wonnego osiąga wysokość ok. 10-20 m. Kora drzewa jest delikatnie popękana. Liście przybierają kształt owalny, często o zakończeniu spiczastym, są błyszczące, mają ok. 10-20 cm. Ylang Ylang posiada duże, delikatne, żółte kwiaty o nietypowym kształcie (wyglądem przypominają poskręcane wstążeczki). Kwiaty składają się z sześciu wąskich płatków o długości ok. 5 cm. Zapylane są przez nocne ćmy, dlatego najintensywniejszy zapach uwalnia się od zmierzchu do świtu.

Owoce jagodlina wonnego są gęsto osadzone na gałęziach rośliny. Posiadają barwę ciemnozieloną, a dojrzałe przybierają kolor czarny. Owoce zawierają dużą ilość pestek, są jadalne, lecz nie stosuje się ich w żywności. Mają cierpki, lecz przyjemny aromat drzew iglastych.

Znana jest także odmiana karłowata drzewa ylang ylang zwana Fruticosa. Cananga fruticosa jest małym drzewem lub krzewem, które osiąga ok. 6 m wysokości. Kwitnienie rośliny następuje po uzyskaniu przez nią ok. 1 m wysokości. Aromat kwiatów cananga fruticosa nie jest tak silny jak w przypadku kwiatów cananga odorata.

Drzewo ylang ylang najprawdopodobniej pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Dziko rosnące występuje na Madagaskarze, Komorach i Filipinach. Jagodlin wonny uprawiany jest także na wyspie Reunion, Jawie i Sumatrze.

Na Filipinach roślina ylang ylang wykorzystywana była w wierzeniach i obrzędach religijnych, m.in. w celach odstraszania złych duchów. Kwiaty ylang ylang stosowane były także w lecznictwie jako środek na użądlenia i ukąszenia. W Indonezji roślinie tej przypisywano silne właściwości afrodyzjaku, kwiaty rozsypywano na łożach nowożeńców.

Z kwiatów ylang ylang destyluje się olejek ylangowy, który znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Kwiaty wykorzystywane w celach produkcji olejku zbierane są o wschodzie słońca, kiedy zapach kwiatów jest najbardziej intensywny. Następnie zostają one poddane procesowi destylacji, która nieco różni się od sposobu pozyskiwania innych olejków eterycznych. W miarę postępu procesu zmienia się skład destylatu. Początkowo otrzymuje się olejek noszący nazwę „Ylang-Ylang”, który jest bardziej ceniony od olejku powstałego później - Cananga Oil.

Olejek Ylang-Ylang składa się z ok. 120 składników, m.in.: alfa pinen, linalol, geraniol, seksfiterpeny, kwasy (heksanowy, heptanowy, benzoesowy), fenole (eugenol i izoeugenol). Ma intensywny, bardzo słodki, balsamiczny, kwiatowy aromat. Często wyczuwalna jest również delikatna nuta narcyza, jaśminu i banana.

Zapach ylang ylang stosuje się w markowych perfumach oraz w aromaterapii. Ze źródeł wynika, że do komponowania perfum, olejek ylang był wykorzystywany już od XIX w. Doskonale komponuje się z nutami orientalnymi, nadaje im lekkości i łagodzi ostre nuty, a jego aromat naturalnie miesza się z większością kwiatowych, owocowych i drzewnych kompozycji.

Olejek ylang ylang posiada właściwości relaksujące umysł i ciało. Terapia z użyciem olejku może pomóc w stanach silnego stresu, szoku i napięcia nerwowego. Pomaga w stanach lękowych, jak i w leczeniu depresji. Dobrze wpływa na układ nerwowy, zwalnia zbyt szybkie tętno oraz zapobiega hiperwentylacji (zbyt szybki oddech). Zawarty w preparatach kosmetycznych reguluje wydzielanie sebum, dzięki czemu pomaga w problemach skórnych. Używany jest do pielęgnacji zniszczonych włosów, wspomaga równowagę stanu skóry głowy (m.in. reguluje produkcję łoju) oraz leczenie alopecji (łysienia). Znane są również właściwości lecznicze olejku ylang ylang. Wykazuje on działanie przeciwzapalne i działa odkażająco na skórę. Badania wykazały, że samo wąchanie olejku może obniżyć ciśnienie, lecz lepsze efekty uzyskiwane są podczas kąpieli z zastosowaniem olejku. Pomocny jest również osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe i trawienne. Olejek ylang jest uznanym afrodyzjakiem i posiada działanie euforyczne. Pobudza wyobraźnie i zmysły. Polecany był kobietom w haremach, aby zwiększyć atrakcyjność seksualną.

Z uwagi na wysoką cenę olejku ylang ylang, często zastępowany jest olejkiem eterycznym Cananga Oil pochodzącym z późniejszego procesu destylacji. Olejek Cananga posiada gorszą jakość i właściwości, ale jest dużo tańszy. Wykorzystywany jest w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym jako składnik zapachowy. Najczęściej dodawany jest do mydeł, szamponów i kremów. Należy jednak pamiętać, że olejek Cananga różni się składem i nie posiada wszystkich właściwości kosmetycznych, jak olejek ylang ylang.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!