Tonkowiec wonny (Dipteryx odorata) jest tropikalnym drzewem z rodziny bobowatych , nazywanym również „cumaru”. Drzewo dorasta do ok. 20 - 30 m wysokości, a jego pień osiąga średnicę ok. 1 m. Kora jest gładka i posiada kolor szary. Liście są skórzane i błyszczące, w kolorze ciemnozielonym. Kwiaty są niewielkie i posiadają barwę różową. Tonkowiec ma mięsiste i kuliste owoce, kształtem przypominają śliwkę. Wewnątrz znajdują się nasiona, kształtem zbliżone do fasoli, stąd nazwa: fasola tonka, bób tonka, lub po prostu tonka.
Tonkowiec wonny pochodzi z rejonu Orinoko, Gujany, Brazylii i Wenezueli. Uprawiany jest także w Nigerii. Nasiona tonka są koloru od brunatnego do czarnego, zewnątrz posiadają pomarszczoną skórkę. Przez około roczny okres schną na słońcu, następnie zostają poddane maceracji w wysokoprocentowym rumie. Po zakończeniu procesu poddawane są powtórnemu suszeniu, a na ich powierzchni pojawia się kumaryna w postaci białych kryształków.
Bób tonka, ze względu na niesamowite bogactwo aromatów pierwotnie był powszechnie wykorzystywany w perfumiarstwie, także do aromatyzowania tytoniu i alkoholi. Pachnie świeżo suszonym sianem, połączonym z wonią wanilii i karmelu, można wyczuć również zapach rumu, goździków, gorzkich migdałów, cynamonu i wędzonych śliwek. Używany w bazie perfum wzmacnia i utrwala kompozycję zapachową.
Współcześnie coraz częściej stosowany jest przez kucharzy, którzy eksperymentują z łączeniem jej z różnymi smakami. Bób tonka przed dodaniem do potraw należy drobno zetrzeć. Ponoć smak zależy od temperatury, w daniach zimnych (np. deserach) posiada charakterystyczny posmak miodowo - karmelowy, zaś w daniach ciepłych jest zbliżony do wanilii i lekko pikantny. Zazwyczaj dodawany do wypieków, dań rybnych i owoców morza, francuskich deserów. Jako substytut wanilii stosowany w czekoladach czy lodach.
Kumaryna zawarta w tonka znajduje zastosowanie w medycynie, chociaż w niewielkim zakresie. Prowadzone badania wykazały działanie antynowotworowe, anty-HIV, przeciw nadciśnieniu i arytmii serca, przeciwzapalne, przeciw osteoporozie i przeciwbólowe.
W Stanach Zjednoczonych i w Wielkiej Brytanii używanie nasion tonka w przemyśle spożywczym zostało zabronione, ze względu na zawartość kumaryny. Przeprowadzane badania wykazały negatywny wpływ kumaryny na organizmy szczurów, choć nie został udowodniony negatywny wpływ na organizm człowieka, a badania in vitro wykazują brak toksyczności dla człowieka. Naniesienie na skórę perfum nie grozi naszemu zdrowiu.
Drewno tonkowca zastosowanie w przemyśle stoczniowym i meblarskim. Jest bardzo mocne, zazwyczaj używane jest do ciężkich i trwałych konstrukcji. Najczęściej spotykane pod nazwą brazilian teak, kumaru lub almendrillo.