Perfumy z maliną

Malina (Rubus) jest rodzajem krzewów lub bylin wywodzących się z rodziny różowatych (Rosaceae). Krzewy malin posiadają wieloletni system korzeniowy. Odrastające z systemu korzeniowego pędy dorastają do ok. 2 m wysokości. Maliny w zależności od odmiany posiadają pojedyncze, trójdzielne lub pierzastodzielne liście. Kolor liści rozpościera się od jasno-zielonego po brunatno-zielony. Owoce maliny posiadają stożkowaty, kulisty, półkulisty lub owalny kształt i osiągają wielkość ok. 3 cm. Zazwyczaj przybierają czerwoną/purpurową barwę.

Źródła wskazują, że pierwsze wzmianki o malinach znajdują się w pismach pochodzących z ok. 300 r.p.n.e., sporządzonych przez greckiego uczonego zwanego Kato. Zbierane w górskich lasach maliny służyły Grekom jako lekarstwo i pokarm. W starożytności maliny uważano za cudowne rośliny i przyrządzano z nich lecznicze nektary, które posiadały m.in. właściwości napotne. W medycynie tybetańskiej maliny stosowane były w leczeniu przewlekłych i ostrych zakażeniach, nerwicach oraz w neurastenii.

Malina w stanie naturalnym występuje praktycznie w całej Europie oraz w znacznej części Azji. Porasta obrzeża lasów, zbocza gór i zarośla łąkowe. Ze względu na zdrowe i smaczne owoce, malina należy do jednych z najczęściej uprawianych w przydomowych ogródkach krzewów. Rośliny te lubią słoneczne, osłonięte od silnych wiatrów miejsca, żyzną i bogatą w składniki odżywcze glebę. Najczęściej pod uprawę malin wybierane są dość wilgotne podłoża, lecz nie podmokłe.

W związku z różnorodnością odmian spotykane są także owoce o barwie żółtej, pomarańczowej, białej i czarnej. Ze źródeł wynika, że sklasyfikowano ok. 200 odmian malin. Najczęściej spotykanymi gatunkami są:

  • malina właściwa (rubus idaeus),

  • malina kamionka (rubus saxatilis),

  • malina tekszla (rubus arcticus),

  • malina moroszka (rubus chamaemorus).

Owoce malin są bardzo aromatyczne, delikatne i smaczne. Ze względu na delikatną budowę owoców są nietrwałe i nie nadają się do dłuższego transportu. Stąd głównie spożywane są w stanie świeżym. Maliny przeznaczane są do różnorodnych wyrobów m.in.: soków, dżemów, a także mrożonek. Owoce są cennym źródłem witamin (A, C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika), zawierającym cukry (glukozę, fruktozę, sacharozę), kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy i w małej ilości mrówkowy) oraz sole mineralne.

Obecnie dowiedziono, że owoce malin posiadają antyoksydacyjne właściwości. Dodatkowo, zawarty w malinach kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, hamuje procesy nowotworowe w płucach i wątrobie. W medycynie ludowej maliny pomocne są w leczeniu niedokrwistości.

Owoce i liście maliny stosowane w formie naparów, herbatek i syropów pobudzają czynność gruczołów potowych. Zazwyczaj stosowane są w zapaleniu oskrzeli, jamy ustnej, gardła i krtani, a także w przeziębieniu i grypie. Przeprowadzone badania potwierdzają również właściwości odchudzające. Wspomagają odchudzanie dzięki zawartości ketonu - związku, który pomocny jest w redukcji tkanki tłuszczowej gromadzonej w skutek nadmiernej podaży cukrów i tłuszczów w diecie. Pomocne są również w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Liście malin posiadają działanie ściągające i przeciwbakteryjne, spowalniają rozwój bakterii jelitowych oraz skutecznie zmniejszają biegunkę. Kwiaty malin także znajdują swoje zastosowanie. Przygotowywane z nich wywary i odwary stosowane są do łagodzenia wysypki alergicznej i trądziku. Używane są również do wybielania piegów.

Maliny znalazły zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Istnieje wiele produktów do pielęgnacji twarzy, włosów i ciała, w których malina jest jednym z głównych składników, m.in.: żeli pod prysznic, płynów do kąpieli, szamponów, mydeł, kremów, balsamów itd.

Olej z pestek malin należy do popularnych olejków roślinnych uzyskiwanych poprzez tłoczenie na zimno. Zaliczany jest do tzw. bio-olejków. Posiada on lekko żółtawy kolor, gęstą konsystencję i lekko owocowy zapach. Charakteryzuje się wysoką zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) i witaminy E. Przeciwdziała starzeniu się skóry, zapobiega utracie wody i neutralizuje wolne rodniki będące jedną z przyczyn niszczenia skóry. Wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzi i goi rumień po-słoneczny. Posiada działanie nawilżające, przy czym poprawia barierę lipidową naskórka oraz uelastycznia skórę.

Kanadyjscy naukowcy dowiedli, że olej z pestek malin, dzięki odpowiedniemu kompleksowi antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych, pełni funkcję filtra przeciwsłonecznego. Należy jednak pamiętać, że olej ten nie ma dokładnie sprecyzowanego faktora SPF i nie należy traktować go jako samodzielnego olejku ochronnego podczas opalania.

W przemyśle perfumeryjnym zapach maliny uzyskiwany jest syntetycznie. Jest jednym z głównych składników wielu orzeźwiających perfum. Aromat maliny w perfumach opisywany jest jako pobudzający, optymistyczny i słodko-kwaskowaty.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!