Perfumy z jałowcem

Jałowiec (Juniperus) jest rodzajem drzew i krzewów iglastych, należącym do rodziny cyprysowatych (Cupressaceae). Rodzaj ten obejmuje ponad 50 różnych gatunków, z których wyhodowano ponad 400 odmian. Ze względu na dużą różnorodność, jałowiec posiada bardzo zróżnicowaną budowę.

Odmiany różnią się między sobą formą krzewu (od płożącej po ziemi, poprzez rozłożystą, kopulastą, aż do strzelistych kolumn), ubarwieniem oraz kształtem igieł i łusek. Zazwyczaj jest to roślina dwupienna, rzadziej spotykane są odmiany jednopienne. Niektóre drzewa jałowca mogą dorastać nawet do 40 m wysokości. Wszystkie odmiany w młodości posiadają igły, z czasem niektóre wykształcają łuski o szerokiej palecie kolorów. Kolor może zmieniać się sezonowo. Najbarwniejszą osłonę posiadają podczas wiosny. Barwy rozpościerają się od różnych odcieni zieleni, żółci, przez niebieskie i fioletowe. Kwiaty jałowca zazwyczaj pojawiają się na końcach gałązek. Posiadają drobną budowę i zebrane są w ścisłe kwiatostany. Owocami jałowca są pokryte woskowym nalotem szyszkojagody, przeważnie w kolorze ciemnogranatowym. Jałowiec jest mało wymagającą rośliną, odporną na mróz, małą ilość wody i niekorzystny klimat. Najszkodliwszą substancją, przez którą dochodzi do żółknięcia i uschnięcia rośliny, jest mocz domowych zwierząt.

Pochodzenie jałowca nie jest do końca znane. Przypuszcza się, że pochodzi z Europy Środkowej. Krzewy i drzewa jałowców pospolite są na terenie całego kraju, ale także w Afryce, Ameryce Północnej i Azji. Rośliny te cieszą się dużą popularnością w uprawie. Uprawiane są w pojemnikach bądź donicach. Stosowane są jako rośliny ozdobne.

Jałowiec znany był już w czasach starożytnych, gdzie wykorzystywany był przy obrzędach oczyszczających i odpędzania złych mocy. Źródła wskazują, że w Starożytnym Egipcie jałowiec stosowany był w epidemii cholery, ospy, duru brzusznego. Później przypisywano mu właściwości oczyszczające krew oraz działanie przeciwobrzękowe i moczopędne.

Współcześnie jałowiec jest powszechnie stosowany w medycynie ludowej i lecznictwie. Najbardziej cenionymi ze względu na wartości są owoce jałowca. Wyciągi, wywary, napary oraz przygotowywane nalewki z jagód jałowcowych posiadają właściwości przeciwbakteryjne, miejscowo przeciwzapalne, dezynfekujące i pobudzające przemianę materii.

Jagody jałowca używane są także w kulinariach. Posiadają słodko-gorzki smak i leśny aromat (niektórzy porównują go do sosnowego). W kuchni owoce stosowane są w postaci świeżo zmielonych, suszonych lub utłuczonych jagód. Służą jako aromatyczna przyprawa, a zarazem jako środek wspomagający trawienie. Owoce używane są również przy produkcji alkoholi: ginu, jenevera, steinhagera. 

Olejek jałowcowy uzyskiwany jest z owoców rośliny metodą destylacji z parą wodną. Posiada bezbarwną, żółtą lub zielonawą barwę i palący, gorzkawy smak. Olejek zawiera L-pinen, kamfen, terpineol, kadinen i junen. Istnieją również tańsze wersje olejku jałowcowego, które są mniej wartościowe, ponieważ zostały sporządzone z igieł, kory, drewna i owoców.

Olejek jałowcowy posiada działanie antyseptyczne i antybakteryjne. Pomocny jest w leczeniu problemów skórnych tj.: egzema, łuszczyca, trądzik. Wskazany jest także w leczeniu przeziębienia, grypy czy zapalenia oskrzeli. Często w towarzystwie innych olejków stosowany jest do nacierania klatki piersiowej i pleców. Przypisuje mu się właściwości orzeźwiające, energetyzujące i poprawiające pamięć. Zalecany w przypadku zmęczenia, wyczerpania, senności. Wykazuje działanie łagodzące stres, napięcie nerwowe i niepokój.

Olejek jałowcowy znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Służy do wyrobu produktów zmywalnych i niezmywalnych, m.in.: dezodorantów, wód zapachowych, perfum, mydeł, szamponów, peelingów itd. Spotykany jest również w produktach zapachowych odświeżających powietrze. W kosmetyce zalecany jest osobom zmagającym się z dużym cellulitem,  rozstępami lub problemami skórnymi.

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 1, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz zarezerwować pseudonim i mieć awatar?
Utwórz profil publiczny Dolce.pl!