Perfumy z grejpfrutem

Grejpfrut (Citrus paradisi) - jest wiecznie zielonym drzewem owocowym z grupy cytrusów, dorastającym do ok. 15 m wysokości, posiadającym duże, owalne i skórzaste liście. Kwiaty drzewa grejpfrutowego mają białą barwę i rosną w gronach. Nazwa grejpfrut pochodzi od zebranych w gronach owoców grape - grono i fruit - owoc. Owoce grejpfruta mają kształt kulisty, osiągają średnicę ok. 15 cm oraz wagę ponad 500 g. Mają grubą, żółtą lub żółtopomarańczową gruczołkowato-kropkowaną okrywę i soczysty miąższ. Miąższ jest słodko-kwaśny i lekko gorzkawy, w zależności od odmiany barwa miąższu jest zmienna – od jasnożółtej, przez różową do czerwonej. Przypuszcza się że grejpfrut powstał w wyniku skrzyżowania pomarańczy słodkiej z pompelą.

Grejpftuty prawdopodobnie zostały odkryte w XVIII w na wyspie Barbados. Na początku XIX wieku po raz pierwszy owoce te zasadzono na Florydzie. Obecnie roślina uprawiana jest w wielu krajach strefy podzwrotnikowej m.in. w Stanach Zjednoczonych, Chinach, Meksyku, Izraelu, Indiach, Argentynie, Turcji i krajach Afryki Południowej. Wyróżniamy trzy podstawowe odmiany grejpfruta:

  • Grejpfrut czerwony o smaku gorzko-kwaśnym, jest zdrowszy niż np. żółty, gdyż ma więcej zdrowych przeciwutleniaczy, m.in. antocyjanów i flawonoidów.
  • Grejpfrut żółty o smaku bardziej kwaśnym.
  • Grejpfrut zielony o smaku słodkim i nieco mniej soczystym.

Owoce grejpfruta posiadają duże wartości odżywcze, np.: jest niskokaloryczny (32 kcal na 100 g), bogate są w likopen (substancja ta chroni przed uszkodzeniami skóry przez UV), spożywanie wyciskanego soku zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych, przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poziom cholesterolu we krwi, oczyszczają wątrobę, pomagają w utrzymaniu zdrowego serca i całego układu krążenia. Obecnie grejpfrut jest jednym z najpopularniejszych owoców cytrusowych zważywszy na jego szerokie zastosowanie. Spożywany jest w postaci nektarów, soków bądź na surowo. Wykorzystywany jest także do ciast, deserów na ciepło i zimno oraz jako dekorację do mięs i ryb.

Olejek grejpfrutowy otrzymywany jest przez mechaniczne wytłaczanie skórek i łupin owoców grejpfruta, a w jego składzie wyróżnić można między innymi flawonoidy, geraniol, limonen i kadinen. Wśród licznych olejków eterycznych, wykorzystywanych w kosmetyce olejek grejpfrutowy zdecydowanie się wyróżnia nie tylko wspaniałym, energizującym zapachem, ale też swoim działaniem pielęgnacyjnym całego ciała i twarzy. Należy do jednego z nielicznych olejków roślinnych, który znalazł zastosowanie w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.

Olejek grejpfrutowy posiada dużą ilość antyoksydantów, witaminę C, bioflawonoidy i minerały, dzięki którym głęboko odżywia i rozświetla skórę, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze. Działa oczyszczająco i tonizująco, normalizuje produkcję sebum oraz proces rogowacenia naskórka, ogranicza tworzenie się zmarszczek. Orzeźwiający zapach olejku grejpfrutowego dodaje energii i łagodzi objawy stresu,działa antyseptycznie i antydepresyjnie natomiast stosowany w formie kąpieli i masażu z powodzeniem wspomaga kuracje antycellulitowe. Wyciąg z grejpfruta był stosowany przez rolników do ochrony drewnianych narzędzi przed pleśnią. W ten sposób wykorzystywano przeciwgrzybicze właściwości ekstraktu z grejpfruta.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!