Perfumy z gałką muszkatołową

Gałka muszkatołowa (Nutmeg) jest nasieniem pozyskiwanym z drzewa muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans). Muszkatołowiec korzenny, zwany także muszkatowcem lub muszkatem, jest gatunkiem wiecznie zielonego drzewa, należącego do rodziny muszkatołowcowatych (Myristicaceae). Muszkatołowiec powszechnie dorasta do ok 12-18 m wysokości. Posiada liście drobne i owalne, w kolorze ciemnozielonym. Kwiaty przybierają kształt podobny do konwalii, o barwie jasnożółtej. Muszkatołowiec jest niezwykłą rośliną, która zaczyna owocować dopiero po ok 7 latach. Dostarcza dwóch przypraw: gałkę muszkatołową oraz macis, zwany „kwiatem” muszkatołowym.

Gałka muszkatołowa jest owalnym nasionem, które przykryte jest jasno-czerwoną osłonką, zwaną macis. Wydobywana jest z jadalnego, żółto-cętkowanego owocu, który przybiera rozmiary śliwki. Gałka muszkatołowa posiada owalny kształt o rozmiarach ok 25 mm długości, jest lekko pomarszczona, ciemnobrązowa na zewnątrz i jasnobrązowa wewnątrz.

Drzewa muszkatołowe porastają tereny tropikalne. Najprawdopodobniej pochodzą z Moluków, czyli z wysp przypraw. Źródła wskazują, że drzewa te uprawiane są w Sri Lance, Malezji i na Karaibach. Największa uprawa i produkcja gałki muszkatołowej znajduje się w Indonezji.

Gałka muszkatołowa wykorzystywana jest głównie w celach kulinarnych. Wyróżnia się intensywnym, korzennym i odświeżającym aromatem oraz ostrym i zarazem trochę gorzkawym smakiem. Wzbogaca smak i aromat deserów, ciast, pierników itp. Używana jest do aromatyzowania grzanego wina, piwa angielskiego, ponczu i innych napojów. Dodawana do mięsa (cielęciny, drobiu, wołowiny) potrafi zmienić smak całej potrawy. Doskonale nadaje się do większości dań z jajek i warzyw tj.: brokułów, fasoli, cebuli, kapusty, szpinaku i oberżyny. Idealnie komponuje się z potrawami ostrymi i słodkimi.

Gałka muszkatołowa na rynku dostępna jest w całości lub w postaci zmielonej. W całości znacznie dłużej zachowuje swój smak i aromat, stąd cieszy się większym uznaniem. Przed użyciem należy zetrzeć ją na tartce. Gałka występuje jako składnik wielu przypraw, np. curry.

Gałka muszkatołowa wykorzystywana jest również w lecznictwie. Przypisuje się jej właściwości łagodzące przy schorzeniach oskrzelowych, reumatycznych i w stanach nadpobudliwości. Traktowana jest jako środek poprawiający trawienie i pobudzający apetyt. Udowodniono, że gałka muszkatołowa w małych ilościach posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Należy jednak pamiętać, że gałka muszkatołowa spożywana w większych ilościach jest bardzo groźna dla zdrowia ze względu na zawartość olejku z mirystycyną. Naukowcy porównują działanie mirystycyny do atropiny. Spożycie zbyt dużej ilości może spowodować halucynacje, omamy, senność, euforię, zaburzenie świadomości oraz zapalenie jelita cienkiego. Występuje również duże prawdopodobieństwo wystąpienia podrażnień przewodu pokarmowego. Ze źródeł wynika, że spożywanie dużych ilości gałki może wywołać raka wątroby, przyczynić się do poronień (w dawnych czasach gałka muszkatołowa służyła jako środek poronny).

Gałka muszkatołowa coraz częściej wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Wykazuje działanie kojące i antystresowe. Dużym powodzeniem cieszy się w aromatoterapii. Uważana jest za afrodyzjak. Pomocna jest również we wszystkich problemach seksualnych (np. przy impotencji, przedwczesnej ejakulacji). Działa antystresowo, łagodzi rozdrażnienie i pomaga w pozbyciu się lęków oraz niepokoju.

Gałka muszkatołowa wchodzi w skład wielu kosmetyków np.: peelingów, kremów, maseczek, balsamów. Produkty zawierające gałkę posiadają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne, polecane są do cery trądzikowej. Warto zaznaczyć, że gałka jest jednym ze składników kosmetyków solaryjnych typu tingle. Pobudzają one krążenie i rozszerzają drobne naczynia krwionośne, co powoduje wzmocnienie efektu opalenizny. W perfumach gałkę muszkatołową wykorzystuje się do tworzenia odświeżających i słodko-pikantnych kompozycji.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz zarezerwować pseudonim i mieć awatar?
Utwórz profil publiczny Dolce.pl!