Perfumy z ananasem

Ananas (Ananas) jest rodzajem zielonych roślin należących do rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). Ananas jest byliną osiągającą 60-100 cm wysokości, o krótkiej i małorozgałęzionej łodydze. Liście ananasa są twarde, długie, ząbkowane i brzegiem kolczaste, zazwyczaj o spiczastym zakończeniu. Obecnie wyróżniono ok. 9 gatunków i 30 odmian rośliny.

Do najpopularniejszego i najbardziej rozpowszechnionego gatunku należy ananas jadalny (Ananas comosus). Źródła wskazują, że już po 1,5 roku od zasadzenia mogą z niego wyrosnąć kwiatostany w kształcie szyszki (kolby), na której zakwitają małe, gęsto umiejscowione, fioletowe kwiaty. Podczas dojrzewania owocu, na jego szczycie pojawiają się niewielkie liście, które nadają mu charakterystycznego wyglądu. Jadalna część owocu złożona jest z licznych jagód zrośniętych z mięsistą osią kwiatostanu i przysadkami kwiatowymi. Dojrzały owoc ananasa osiąga ok. 2-5 kg wagi. Posiada strukturę silnie włóknistą, jest bardzo soczysty i aromatyczny. Kolor miąższu zależy od odmiany, rozpościera się od barwy żółtej, przez pomarańczową, po odcienie czerwieni.

Ananas pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie do dziś można go spotkać w stanie naturalnym. Uprawiany jest w wielu miejscach świata. W Europie uprawa ananasów możliwa jest tylko w warunkach szklarniowych. W okresie międzywojennym ananas uprawiany był także w Polsce (w Łańcucie). W późniejszym czasie, kiedy umożliwiony był import z krajów tropikalnych, uprawy szklarniowe powoli zanikały. Obecnie do największych producentów należy zaliczyć m.in.: Hawaje, Chiny, Malezję i Filipiny.

Źródła wskazują, że w miejscu pochodzenia ananasy nazywano „nana”, co w języku karaibskim znaczy: zapach, aromat, perfumy. W późniejszych czasach Fernandez de Oviedo (jeden z odkrywców Ameryki), autor książki „Historia Indian”, zmienił nazwę owocu z „nana” na „ana-ana”, co oznacza „zapach-zapachów”. Autor wspomniał także, że smak owocu przypomina połączenie poziomki, melona, maliny i jabłka. Ananas powstał z nazwy ana-ana i zyskał uznanie w nieomal wszystkich językach świata. Wyjątek stanowi język angielski „pinrapple” (pine - sosna; usychać, apple - jabłko) i język hiszpański „pina de america”.

Owoce ananasa z uwagi na swój smak, aromat oraz zawarte w nich składniki odżywcze i witaminy, mają wszechstronne zastosowanie. Stosuje się je m.in. w gastronomii, lecznictwie i w galanterii kosmetycznej. Owoce mają orzeźwiający, przyjemny smak i zapach. Dojrzałe owoce zawierają kwasy organiczne, cukry, enzymy proteolityczne (tzw. bromeliny), prowitaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B.

Ananas spożywany jest na surowo, jak również e w postaci przetworów tj.: soki, kompoty, dżemy, konfitury. Używany jest w postaci zakonserwowanej i surowej. Znajduje zastosowanie w deserach, sałatkach, coraz częściej dodawany przy produkcji wina. Liście ananasa wykorzystywane są do produkcji pina, które swoim wyglądem przypomina jedwab.

Ananas znany i wykorzystywany był w lecznictwie od wieków, szczególnie przy chorobach gorączkowych. Przypisywano mu właściwości moczopędne i stosowano jako lek przeciwrobaczy. W Indiach po dziś dzień sok z liści ananasów stosowany jest jako lek przeciwpasożytniczy, m.in. przewodu pokarmowego. Mangan zawarty w owocach ananasa odpowiedzialny jest za prawidłowy rozwój ludzkich komórek. Spożywanie świeżych ananasów łagodzi objawy niestrawności i zgagę. Owoce ananasów, jak i ich przetwory, stosowane są pomocniczo w chorobach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i chorób reumatycznych.

Obecnie, ananas w dużej mierze ceniony jest w lecznictwie ze względu na zawartość bromeliny. Bromelina (Bromelinum) jest glikoproteiną ułatwiającą trawienie tłuszczów, białek i skrobi. Stąd ananasy mają korzystny wpływ na wszystkie procesy trawienne, wykazują działanie wspomagające czynność jelit i uzasadnione jest stosowanie ich w dietach. Bromelina działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, ułatwia przenikanie antybiotyków, jak również rozszerza wydzielinę oskrzelową.

W przemyśle kosmetycznym zazwyczaj wykorzystywany jest miękki wosk pozyskiwany z liści i owoców ananasa. Stosowany jest przy produkcji m.in.: kremów przeciwko cellulitowi, kremów spowalniających efekty starzenia się skóry, kosmetyków łagodzących skutki opalania i wybielających przebarwienia skóry. Ananas i produkty z niego uzyskiwane regenerują komórki i odbudowują splot kolagenowy. Intensywność zapachu ananas zawdzięcza zawartości estru metylowego kwasu masłowego i bardzo często wykorzystywany jest jako ekstrakt zapachowy przy produkcji balsamów i perfum.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!