Woda (INCI: Aqua) to główny surowiec używany do produkcji kosmetyków. Odgrywa istotną rolę, gdyż pełni funkcję rozpuszczalnika substancji aktywnych i jest ich nośnikiem. Przeważnie zajmuje pierwsze miejsce w składzie INCI, co oznacza że jest jej najwięcej (ok 50-70%). Niestety im większa zawartość w wody w kosmetyku, tym mniej zawiera on składników odżywczych. Faza wodna jest też istotnym i niezbędnym elementem, by powstał balsam, krem czy maseczka.
Możemy ją znaleźć w:
- kremach
- żelach
- szamponach
- balsamach
- płynach
- tonikach
- peelingach
Woda wykorzystywana do produkcji kosmetyków, musi być biologicznie i chemicznie czysta (wolna od bakterii, wirusów i grzybów). W preparatach kosmetycznych używane są trzy rodzaje wody:
- oczyszczona
- destylowana
- dejonizowana
Woda bierze udział prawie we wszystkich procesach fizjologicznych zachodzących w skórze. W poszczególnych jej warstwach zawartość wody waha się od 15 do 70%. Zdolność naskórka do zatrzymania wody zależy przede wszystkim od właściwości bariery ochronnej, a także prawidłowego przebiegu procesów rogowacenia i zdolności naskórka do produkcji naturalnego czynnika nawilżającego (NMF). Ponadto wiele problemów związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem skóry, takich jak elastyczność, miękkość, gładkość wynika z niedoboru wody.
Wtorek, 6 lipca 2021