Perfumy z rozmarynem

Rozmaryn (Rosmarinus) jest rodzajem wieloletnich roślin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Rozmaryn jest wiecznie zieloną rośliną, osiągającą nawet do 2 m wysokości w stanie naturalnym. Uprawiane przeważnie osiągają ok. 0,5 - 1 m. Łodyga rośliny posiada liczne gałęzie, które wznoszą się ku górze. Rozmaryn posiada małe (ok. 4 cm długości) skórzaste liście, w kształcie przypominające kolce iglaków o barwie zielono-oliwkowym. Liście dość gęsto porastają gałązki rośliny. Okres kwitnienia przypada na okres maja i trwa do lipca. Pojawiające się kwiaty przy rozgałęzieniach liści, mają drobną budowę i posiadają niebieską, lekko fioletową bądź różową barwę. Źródła wskazują na istnienie do 12 gatunków tej rośliny. Najpopularniejszą odmianą jest Albiflorus.

Rozmaryn pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, jak i większość roślin z rodziny wargowatych. W stanie naturalnym występuje również w Europie. Największe uprawy znajdują się w USA, Meksyku, Hiszpanii i Francji. W Polsce spotykany jest przede wszystkim w doniczkach i ogródkach.

Rozmaryn jest rośliną znaną już w czasach starożytnych. Egipcjanie i Grecy stosowali ją w celach poprawy pamięci i zwiększenia koncentracji. Wykorzystywali go również jako składnik kadzideł używanych przy obrzędach religijnych. W Europie Środkowej najprawdopodobniej pojawił się w III w., dzięki legionom rzymskim, za sprawą wypraw wojennych.

Rozmaryn od wieków stosowany był w medycynie ludowej. Współcześnie jest cenioną przyprawą i ziołem, które z powodzeniem używane jest w lecznictwie, kosmetyce i kulinariach. Jest rośliną niewskazaną dla kobiet w ciąży, ponieważ może być szkodliwy, dlatego panie spodziewające się dziecka powinny go unikać.

Rozmaryn ma korzenny, aromatyczny zapach, przypominający kamforę. Posiada słodko-gorzkawy, interesujący smak. Przyprawą są świeże lub suszone, całe lub drobno skrojone liście oraz kwiaty. Roślina ta jest wykorzystywana jako przyprawa do mięs, ryb, pizzy, makaronów i sałatek. Rozmaryn idealnie dopełnia walory smakowe jagnięciny, wieprzowiny, cielęciny, mięsa królika, kaczek, potraw z jajek. Właściwości rozmarynu powodują, że jest wykorzystywany do marynat octowych i do oliwy z oliwek, dzięki czemu stają się bardzo aromatyczne. Najbardziej rozpowszechniony w kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej.

Rozmaryn posiada dużą ilość substancji aktywnych m.in. rozmarcyny, olejków lotnych, kwasu rozmarynowego, flawonoidów, garbników, diterpenów, dzięki którym posiada ogromne właściwości zdrowotne i lecznicze. Poprzez zawartość dużej ilości przeciwutleniaczy, uważanych za niezbędne dla zdrowia i utrzymanie młodości cieszy się ogromnym powodzeniem. Udowodniono, że ma doskonały wpływ na wzrok i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej (nieleczona kończy się ślepotą). Wykazuje działanie pobudzające i przeciwbólowe. Potwierdzono jego działanie przeciwreumatyczne i wzmacniające. Rozmaryn polecany jest osobom cierpiącym na kłopoty trawienne, łagodzi wzdęcia oraz reguluje pracę jelit. Chroni nerki, serce i dba o nasze zdrowie psychiczne, posiada właściwości łagodzące stres.

W ziołolecznictwie wykorzystywana jest cała nadziemna część rośliny. Suszone liście służą do sporządzania naparów o działaniu moczopędnym, przeciwbakteryjnym i regulującym trawienie. Napary stosowane są także w bólach reumatycznych i kośćcowych. Kompresy z odwarów rozmarynu pomagają również zniwelować ból towarzyszący m.in. zwichnięciom. Herbata z rozmarynu polecana jest przy niektórych chorobach, takich jak kamica nerkowa, ale również osobom w czasie przeziębienia, bądź grypy w celach rozgrzewających i działaniu przeciwzapalnym.

Rozmaryn posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest jednym z ważnych składników zawartych w m.in.: odżywkach przyspieszających regenerację włosów, balsamach, kremach, lotionach, opóźniających starzenie się skóry i łagodzących jej podrażnienia.

Rozmaryn jest silnym przeciwutleniaczem przez co wykazuje działanie odmładzające, gdyż zapobiega uszkodzeniu komórek przez wolne rodniki. Dzięki działaniu pobudzającym krążenie krwi, stosowany w postaci kremu, olejku, czy balsamu pomaga zredukować cellulit. Wskazany dla osób borykających się z rozstępami. Kąpiel z dodatkiem tej rośliny poprawia samopoczucie oraz łagodzi uczucie zmęczenia.

Olejek z rozmarynu stosowany jest w kąpielach, masażach oraz aromaterapii. Polecany zwłaszcza dla cer tłustych z rozszerzonymi porami. Posiada działanie rozjaśniające blizny. Działa pobudzająco i łagodzi stany depresyjne. Poprzez zawartość kamfory nie należy spożywać go doustnie, ponieważ może spowodować zaburzenie trawienne, epilepsję, uszkodzenie nerek.

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 1, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!