Perfumy z klementynką

Klementynka (Citrus clementina) jest wieloletnim, wiecznie zielonym drzewem, rosnącym do 5 m. Niewielkie, łódkowate, ciemnozielone liście klementynki umieszczone są parami przy każdym z owocu. Owoc klementynki kształtem przypominający mandarynkę, o rozmiarach 5 - 6 cm, w kolorze ciemnopomarańczowym, posiada słodszy smak od mandarynki, jest bardzo soczysty i bezpestkowy. Owoce bardzo łatwo obierają się i dzielą na kawałki.

Mimo licznych legend dotyczących powstania tego gatunku, badania DNA wykazały, że pochodzą z przypadkowego, naturalnego skrzyżowania mandarynki ze słodką pomarańczą. Przypuszcza się, że nazwa klementynki pochodzi od imienia francuskiego misjonarza, Clementa Doziera, który w 1902 r. w Algierii pod Oranem odkrył ją i jako pierwszy napisał o tej roślinie. W czasach starożytnych klementynka określana była jako najcenniejszy klejnot w rodzinie mandarynek. Najlepsze jakościowo klementynki pochodzą z wybrzeża Maroko, hodowane są także w Hiszpanii, Izraelu, Turcji i Algierii.

Klementynki jada się głównie na surowo, ale są również doskonałym składnikiem do przetworów, idealnie pasują do wykańczania potraw, nadając im świeżego, egzotycznego aromatu (ciast, sałatek i mięs). Dzienne spożycie czterech klementynek zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na witaminę C oraz połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Olejek klementynkowy otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno dojrzałych skórek owoców. Posiada ładną pomarańczowo-czerwonawą barwę, charakteryzuje się świeżym, słodkim, kwiatowo-cytrusowym zapachem. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz perfumeryjnym. Przyjemny, słodkawo-cytrusowy zapach olejku klementynkowego pozytywnie wpływa na układ współczulny i rozluźnia napięte mięśnie. Działa uspokajająco, relaksująco i antystresowo. Pomaga w zaśnięciu, zawiera również kwas foliowy oraz składniki mineralne, wśród których wyróżnia się potas i wapń. Klementynki są także świetnym lekarstwem dla dróg moczowych. Pomagają również w walce z uciążliwymi zaparciami i łagodzą problemy trawienne. Posiada właściwości antyseptyczne, poprawia krążenie płynów tkankowych, limfy. Zalecany jest w przypadku cellulitu, zatrzymaniu wody, rozstępach i trądziku.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!