Perfumy z kardamonem

Kardamon malabarski (Elettaria cardamomum Maton) jest jednoroczną byliną, o dużych i bulwiastych kłączach, należącą do rodziny imbirowatych. Łodygi rośliny są liściaste i dorastają do ok. 2 - 5 m wysokości. Owoc ma postać trójkomorowej torebki. Nasiona w kolorze brązowo-czarnym umieszczone są w kapsule w trzech podwójnych rzędach, po 4 - 8 sztuk w każdym rzędzie. Liście kardamonu są ciemnozielone i długie, osiągają 30 - 60 cm szerokości. Kwiaty rośliny są barwne o budowie przypominającej storczyki, wykształcają białawą, okazałą, niebiesko lub czerwono żyłkowaną wargę.

Kardamon malabarski pochodzi z Indochin, gdzie do dziś rośnie półdziko w południowych lasach. Uprawiany jest na Wybrzeżu Malabarskim (Indie) oraz na Sri Lance (Cejlonie) i w Afryce. Współcześnie największym światowym producentem kardamonu jest Gwatemala. Istnieje wiele substytutów tej rośliny, lecz gorszej jakości, tj.: siam, kardamon nepalski czy kardamon jawajski. Są to wyciągi z silnie aromatyzowanych kłączy innych gatunków kardamonu.

Kardamon znany był już w starożytności, używany był jako kadzidło podczas rytualnych ceremonii. Egipcjanie dodawali go do balsamów i perfum. Służył również jako środek do higieny jamy ustnej, żucie jego nasion miało na celu odświeżenie oddechu.

Obecnie kardamon jest jedną z najdroższych przypraw, tuż za wanilią i szafranem. Najczęściej spotykany jest w kuchni indyjskiej, skandynawskiej, afrykańskiej i arabskiej. Przyprawia się nim dania słodkie i wytrawne, jest częstym dodatkiem do kruchych ciastek, sosów, wędlin, mięs, ryb, a także likierów i kremów. Coraz częściej kardamon dodawany jest do zimnych napojów, jak również przy parzeniu kawy i herbaty. Nasiona kardamonu stosowane są w całości, rozdrobnione lub zmielone.

Kardamon jest rośliną, której przypisuje się właściwości lecznicze. Poprawia przemianę materii i zaburzenia trawienne, używany jest jako naturalny lek wzmagający łaknienie. Przeciwdziała zapaleniom jamy ustnej, pomocny jest przy chorobach astmy i zapaleniu oskrzeli. Przypuszcza się, że kardamon korzystnie wpływa na krążenie krwi, a także usuwa skutki nadmiernego spożycia czosnku lub alkoholu. Niektóre źródła wskazują, że posiada działanie moczopędne i przeciwbólowe. Rzekomo łagodzi bóle reumatyczne, kolki i skurcze. Stosowany jest także jako antidotum przy jadowitych ukąszeniach i użądleniach.

Kardamon stanowi nutę zapachową wielu perfum i kosmetyków, zwłaszcza męskich, uważany jest za silny afrodyzjak. Perfumy zawierające kardamon posiadają pikantne i energetyzujące akordy. Olejek kardamonowy (oleum cardamomi) uzyskiwany jest metodą destylacji z parą wodną suszonych owoców kardamonu. Znajduje swoje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym i aromaterapii. Stosowany zewnętrznie rozgrzewa, posiada działania znieczulające i hamujące świąd. A aromaterapii usuwa objawy apatii, melancholii i lęku, używany jest przy zmęczeniu, ogólnym osłabieniu i depresji.

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum Dolce.pl!