Konserwanty w kosmetykach

Konserwanty w kosmetykach Utworzone przez jcomp - pl.freepik.com

Konserwant - to substancje przeznaczone wyłącznie lub głównie do hamowania rozwoju drobnoustrojów w produkcie kosmetycznym. Lista dopuszczonych do stosowania w kosmetykach środków konserwujących wraz z podaną ilością, zakresem i warunkami zastosowania znajduje się w załączniku VI Dyrektywy kosmetycznej. Środki konserwujące dodawane są do kosmetyków z dwóch powodów: aby zapobiec psuciu się przez mikroorganizmy, czyli przedłużyć trwałość oraz w celu ochrony konsumenta przed potencjalnym zakażeniem.

Dobry środek konserwujący powinien charakteryzować się, m.in.:

  • aktywnością wobec szerokiego spektrum mikroorganizmów
  • małą zdolnością adaptacyjną drobnoustrojów
  • efektywnością w niskich stężeniach
  • brakiem działania toksycznego i alergizującego w granicach stosowanych stężeń
  • aktywnością w szerokim zakresie pH
  • brakiem zapachu, smaku, barwy

Sposób konserwowania zależy od stopnia podatności produktów na zakażenie. Wyróżniamy:

  • produkty mało podatne: wyroby bezwodne, aerozole, dezodoranty i antyperspiranty, sole do kąpieli, preparaty alkoholowe
  • produkty średnio podatne: prasowane pudry, produkty w sztyfcie
  • produkty podatne na zakażenie: kosmetyki na bazie wody, emulsje O/W, wyroby na bazie surowców naturalnych

Fenoksyetanol (INCI: Phenoxyethanol)

To związek organiczny pochodzenia syntetycznego - rozpuszczalna w wodzie ciecz o kwiatowym zapachu. Naturalnie występuje w zielonej herbacie. Jest chętnie stosowany w kosmetykach, ponieważ ma bardzo słaby wpływ na mikrobiom i mikroflorę skóry. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów podczas przechowywania produktu oraz zabezpiecza go przed zakażeniem bakteryjnym mogącym powstać podczas jego stosowania. Wykazuje szerokie spektrum działania przeciwdrobnoustrojowego i bakteriobójczego, a także przeciwko drożdżom. Dodatkowo wspiera funkcje innych konserwantów, które znajdują się w składzie kosmetyków. Składnik ten może być również rozpuszczalnikiem innych konserwantów oraz substancji zapachowych. Jego dopuszczalne stężenie w kosmetyku wynosi 1%.

Etyloheksylogliceryna (INCI:Ethylhexylglycerin)

Rozpuszczalna w wodzie, bezbarwna ciecz o słabym zapachu, odporna na działanie wysokich i niskich temperatur. Utrzymuje wyrób kosmetyczny w stanie pozbawionym zanieczyszczeń, nie tylko podczas ich wytwarzania i pakowania, ale również podczas całego okresu ich stosowania, a także wzmacnia działanie innych konserwantów znajdujących się w składzie kosmetyku (m.in fenoksyetanolu). Dodatkowo jest humektantem (ich celem jest zwiększanie zawartości wody w warstwie rogowej naskórka), ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

DMDM Hydantoin

To jeden z najczęściej stosowanych konserwantów kosmetycznych. Jest to bezbarwna, dobrze rozpuszczalna w wodzie ciecz. To składnik o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych o szerokim spektrum działania. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w kosmetyku podczas jego przechowywania i użytkowania. DMDM Hydantoin stosowana jest głównie w kosmetykach spłukiwanych takich jak: szampony, odżywki do włosów, płyny pod prysznic oraz mydła, ale można ją również znaleźć lakierach i odżywkach do paznokci. Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia to 0,6%.

Etyloparaben (INCI: Ethylparaben)

Najlepiej przebadany środek konserwujący. Jest to biały, krystaliczny, bezwonny lub prawie bezwonny proszek. Posiada silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Dodatkowo jest skuteczny w szerokim zakresie pH (4,5-7,5) oraz temperatury. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w kosmetyku podczas jego przechowywania i użytkowania.Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, a jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie wynosi 0,4%.

Poniżej przedstawionych jest kilka produktów kosmetycznych zawierających w składzie opisywane powyżej konserwanty:

Konserwanty w kosmetykach

Mamy nadzieje, że nasz artykuł przybliżył Wam nieco temat konserwantów. W kolejnym artykule poznamy konserwanty, które są dopuszczone do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Wtorek, 23 lutego 2021

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon Dolce.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz zarezerwować pseudonim i mieć awatar?
Utwórz profil publiczny Dolce.pl!

Mogą Cię zainteresować

Konturowanie twarzy - przegląd bronzerów

Makijaż to ważna sprawa dla wielu kobiet zarówno z przyczyn osobistych, jak i zawodowych. Zawód makijażystki to ciekawa praca, ale również makijaż wykonywany amatorsko sprawia wiele przyjemności i pomaga poczuć się lepiej. Jednak malując się należy pamiętać, aby podkreślić rysy twarzy, które mogą zniknąć pod warstwą podkładu i pudru. W dzisiejszym artykule zajmiemy się konturowaniem, zapraszamy!

Nowy zapach - Izia La Nuit

Nowy rok oznacza nowe propozycje zapachowe. 2021 rozpoczynamy razem z marką Sisley. Sprawdźcie, która linia poszerzyła swoją ofertę o nowy egzemplarz! Zapraszamy!